Dryneedling

Dry needling is een betrekkelijk nieuwe behandelmethode binnen de Nederlandse fysiotherapie. De methode is overgekomen uit Canada, maar op veel meer plaatsen in de wereld hebben fysiotherapeuten geleerd met de ´droge naald` pijn en mobiliteit in de spieren te beïnvloeden.

Als u meer wilt lezen over de methode, verwijs ik u graag naar deze website: http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php.

Als bekkenfysiotherapeut zie ik vaak mensen met pijn in en rond het bekken. Soms in de lies, soms rondom het bekken, soms in de bil of aan de onderkant. Als de pijn langere tijd bestaat zullen spieren steeds meer gespannen raken. Er ontstaan dan knopen in de spieren, zogenaamde triggerpoints, die op zichzelf pijn kunnen veroorzaken.

Ik betrek altijd de houding en de beweeglijkheid van het hele lichaam bij het zoeken naar de behandelbare elementen van een probleem. Dan kan het voorkomen dat ik bepaalde triggerpoints tot rust wil brengen, om vervolgens de mobiliteit en het spiergevoel weer op te bouwen die bij een goed functionerend lichaam passen. In overleg kan ik de triggerpoints met de hand behandelen of kan ik dat met dry needling doen.

Mijn ervaring met dry needling is dat het enorm snel verlichting geeft van pijn. Vaak loopt iemand al met ruimere, lichtere stappen terug na slechts 1 behandeling. Als we van die bewegingsvrijheid gebruik maken om een goed bewegingspatroon aan te leren, kunnen de klachten weg blijven.

De bekkenbodem is niet altijd te bereiken met dry needling, maar pijn in de bekkenbodem zelf hoeft lang niet altijd daar zijn oorsprong te hebben. Er zijn triggerpoints op andere plaatsen, zoals in het bovenbeen, de buik, rug of de bil, die hun referentiegebied in de bekkenbodem kunnen hebben. Behandeling van die punten is soms al genoeg om tot aanzienlijke vermindering van klachten te komen.