Obstipatie

We spreken van obstipatie wanneer kinderen moeite hebben met de ontlasting doordat het niet komt of pijnlijk is en het langer dan twee weken bestaat.

Meestal is er geen lichamelijke oorzaak voor deze klachten. Vaak ontstaat het doordat het een keertje pijn heeft gedaan waarna het kind is gaan ophouden om de pijn te vermijden. Dit ophouden kan je soms zien aan het aanspannen van de bovenbeenspieren en met stijve benen gaan liggen of tegen de meubels aan gaan staan. Sommige kinderen gaan op hun hurken zitten en soms verstoppen ze zich tijdens het ontlasten. Het is niet abnormaal als kinderen overdag hun ontlasting ophouden en ook komt het regelmatig voor dat een grote hoeveelheid ontlasting er toe leidt dat ze er wat bloed bij verliezen. Aanleiding tot verder onderzoek moet er zijn als het kind zich niet lekker voelt, vaak buikpijn heeft en/of afvalt, braakt of bijvoorbeeld een kloofje bij de anus heeft wat maar niet wil genezen.

Als kinderen die al zindelijk zijn weer ontlasting in de broek verliezen is er vaak ook sprake van verstopping. Een grote harde prop blokkeert de uitgang waar langs de dunne poep weglekt. Kinderen doen dit niet expres en voelen vaak niet dat ze de ontlasting verliezen. De (huis)arts zal vaak beginnen met laxeren, zodat de ophoping van ontlasting vermindert en de poep niet meer hard is.

Dat laxeren kunt u beter aan de arts overlaten, omdat veel vrij verkrijgbare middelen, zoals senna, op de lange duur geen goed effect hebben op de darmen. 
De bekkenfysiotherapeut zorgt dan voor verder begeleiden van de toilethouding en gewoonten, oefeningen om de aandrang te herkennen en in ontspanning van de sluitspieren en vooral veel positieve stimulatie tot verbeteren van het poepgedrag!

 

Interessante links:
Maag Lever Darm Stichting
Startpagina Kinderziekten