Redcord / neuromusculaire activatie

De Redcord oefenmethode is in 1991 in Noorwegen ontwikkeld en wordt inmiddels in klinieken, revalidatiecentra en sportmedische centra over de hele wereld gebruikt. 

De naam verwijst naar de rode koorden, die aan een aan het plafond bevestigd station hangen, met daaraan lussen of singels. In Nederland vormt de methode nog geen onderdeel van de opleiding voor fysiotherapeuten, maar daar lijkt snel verandering in te komen vanwege de unieke methode om pijnvrij te kunnen oefenen. De resultaten zijn zo bijzonder, dat ook ik graag met de rode koorden werk.

 

De gedachte achter deze methode is, om met behulp van de koorden precies te doseren hoeveel lichaamsgewicht er op een bepaald deel van het lichaam rust, en daarmee te trainen in de functies die problemen veroorzaken. De bewegingen die op die manier geoefend worden zijn pijnvrij, terwijl ze zonder ondersteuning vaak niet eens gemaakt zouden kunnen worden. Dat doseren wordt gedaan middels het "upgraden" (zwaarder maken)of "downgraden"  (lichter maken) door slim gebruik te maken van de zwaartekracht en de mate van ondersteuning.

 

In eerste instantie doe ik een aantal testen, om de "weak links" (de zwakke schakels) te vinden. Elke beweging wordt uitgevoerd door een groot aantal spieren, die ieder op het juiste moment (timing) en met de juiste intensiteit hun bijdrage moeten leveren. Dat vergt een vrij precieze programmering in de hersenen. Het programma wordt voortdurend getoetst en aangestuurd, waarbij de informatie uit het lichaam en naar het lichaam terug, door zenuwen wordt vervoerd. Is er een verandering, zoals een blessure of een trauma, dan zal de beweging anders verlopen: vaak met meer activiteit van de grote spieren en minder bijsturen van de kleinere, dieper liggende spieren. Dat resulteert vaak in een houteriger beweging, pijn, verlies van stabiliteit en overbelasting. 

Aan de uitvoering van de testen is te zien welke spieren onvoldoende bijdragen aan een houding of beweging, de weak links. 

 

De therapie volgt meteen op het testen. De beweging die niet goed verliep wordt met de juiste ondersteuning en stimulans geholpen om weer opnieuw in het programma opgenomen te worden. Neuromusculaire Activatie, wordt dat genoemd, of Neurac.

Het is ongelooflijk om te zien hoe snel dat gaat. Soms is het in 1 behandeling al aanzienlijk verbeterd. Hoewel er ook wel oefeningen voor thuis gegeven worden, zal het meeste werk op de praktijk met de Redcord gedaan worden.

 

De Redcord kan bij iedereen toegepast worden: oud en jong, fit of zwak. Als bekkenfysiotherapeut zie ik vooral mensen met problemen aan de onderrug, bekken en de bekkenbodem. Juist in die groep zijn vaak "weak links" te vinden in de spieren die de stabiliteit moeten waarborgen. Het corrigeren ervan kan zeer positieve invloed hebben ook op de functie van de bekkenbodem.